Aktiviti Tadika Sepanjang Bulan OGOS 2017

October 04, 2017 Haluan Insan 0 Comments

Bismillah.
Sollu 'alan Nabi :) 

Assalamualaikum w.b.t semua :)

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah.
Mari membaca :D


Hal-hal Agar Kita Mudah Bersyukur :

1. Melihat ke bawah untuk urusan duniawi. 
Dengan melihat ke bawah, kita akan mengetahui bahwa kita jauh lebih beruntung dan jauh lebih kaya dibandingkan jutaan manusia di muka bumi ini.

Banyak saudara kita yang tidak dapat makan, tidak memiliki tempat tinggal, menderita penyakit parah, hidup di daerah konflik, atau mengalami musibah bencana alam. Dibandingkan dengan mereka, bukankah apa yang ada pada diri kita jauh lebih baik? Jadi, tidak ada alasan bagi kita untuk tidak bersyukur bukan?

2. Selalu mengingat nikmat yang kita terima dari Allah.
Kita tidak mungkin dapat menghitung nikmat yang kita terima dari Allah SWT saking banyaknya nikmat tersebut. Namun, selalu mengingat sebagian nikmat tersebut akan membawa kita pada rasa syukur.

3.Selalu mengucapkan alhamdulillah. 
Ucapan alhamdulilllah yang kita ucapkan setiap kali mendapatkan karunia dari Allah akan mengingatkan kita betapa Allah adalah Maha Pengasih dan Penyayang, yang selalu memberikan yang terbaik bagi manusia. Ucapan ini akan mengingatkan kita agar tidak lupa bersyukur.

4. Membiasakan diri untuk mengucapkan terima kasih.
Ucapan terima kasih yang kita ucapkan setiap kali menerima kebaikan dari orang akan membiasakan kita untuk senantiasa bersyukur atas hal baik yang kita terima.


5. Berhenti mengeluh. 
Ketika menghadapi kenyataan yang tidak sesuai harapan, kita kerap kali tergoda untuk mengeluh. Mulailah mengubah kebiasaan ini. Lebih baik berhenti mengeluh dan segera produktif berkarya sehingga hasil yang baik akan kita dapat dan kita pun akan lebih mudah bagi kita untuk bersyukur.

Bulan ogos telah tiba,
bulan yang amat sinonim dengan kemerdekaan :)

Allah SWT berfirman dalam Surah Ali-Imran ayat 196-197,

" Janganlah sesekali kamu terpedaya oleh kebebasan orang kafir bergerak di dalam negeri. itu hanyalah kesenangan sementara, kemudian tempat tinggal mereka adalah neraka Jahannam; dan Jahannam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. "

Sungguh kemenangan sebenar menurut Islam adalah melepaskan kehambaan diri daripada segalanya termasuk dunia dan hanya menghambakan diri kepada Allah :)


Aktiviti anak-anak soleh level1 
bersama dengan Teacher Ruziyana :)
       
Aktiviti sukan setiap hari Rabu, 
tiup tepung mencari gula-gula dan bawak bola dalam sudu :DTeacher Ruziyana & Teacher Ku Norsyarieza buat aktiviti kreatif dengan anak-anak :D


Anak-anak pergi buat lawatan ke Perpustakaan bersama Teachers. Teringat zaman kita dulu-dulu, masih terbau-bau buku dekat sana ;) seronoknya mereka :D


                            Anak-anak buat aktiviti ART & CRAFT 
bertemakan Bumi Kita :)

LAWATAN TADIKA 20171.Farm In The City, Seri Kembangan
2. Human Anatomy, UPM
3. Animal Anatomy, UPM

InsyaaAllah Teachers akan sentiasa hubungkan apa sahaja yang anak² lihat, dengan kebesaran Allah swt.
Hebat & bijaksananya Allah kan?
Jadikan kita sebagai manusia ciptaanNya. Dekat UPM, anak-anak juga akan diperlihatkan sistem² badan kita, walaupun kecil masih hebat fungsinya.

Salah satu sebab Allah kata ; kita adalah sebaik² ciptaan. sebab tu perlu jadi anak² soleh/solehah. Bukan seperti haiwan yang cuma ada hati & perasaan, tanpa fungsi otak seperti kita :)


Moga lawatan ilmiah ini menambahkan ilmu dan anak-anak
dapat mengambil pengajaran atas apa yang dilihat :)

SANAH HELWAH ANAK SOLEH :)
SEMOGA ALLAH SENTIASA BERSAMAMU :)
#littleAugust'sDaie

                           


membuat jalur gemilang bersama teacher sempena Hari Kemerdekaan yang ke-60 :D


semoga kita sentiasa menjadi hamba yang memerdekakan diri daripada dibelenggu hawa nafsu :)You Might Also Like

0 comments: